Temmuz 30, 2010, 10:06:26
TeknikDirektor.Gen.Tr v5: FIFA Manager T�rkiye Resmi Ara�t�rma Sitesi Forumlar�
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: FIFA Manager 10 İnceleme Yazısı  (Okunma Sayısı 6224 defa)
0 Üye ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Çağr Tuğrul CANBOL
Kurucu & Başkan
*

Üye No: 1
Konu Sayısı: 111
Nereden: İstanbul

Head Researcher & Beta Tester

« : Kasım 10, 2009, 20:10:30 »

Kıyasıya mücadele sürüyor...

Bu sene de her sene olduğu gibi menajerlik oyunu sektöründe öne çıkan 3 oyun piyasadaki yerlerini ard arda aldı. Bunlar sırası ile Championship Manager, FIFA Manager ve Football Manager oldu. Geçtiğimiz bir kaç sene Championship Manager diğer ikilinin biraz gölgesinde kalmıştı ancak bu sene bir atak yaparak tekrar diğer iki oyun serisi arasına girerek “3 büyükler” ‘i oluşturdu. Acaba FIFA Manager 10 bu sene diğer ikiliden sıyrılıp kendini bir adım öne atabildi mi?

Tabuları yıkmak gerek...

Öncelikle bu oyun ile ilgili en büyük ön yargıyı yıkmak adına bir bilgilendirme ile başlayacağım. FIFA Manager sürekli olarak, bir teknik direktörün görevinin stad inşaa etmek, bilet fiyatları ayarlamak vs. gibi şeyler olmadığı ve bu yüzden oyunun tercih edilmediği yönünde eleştirilmekte. Ancak FIFA Manager bizlere bu özellikleri “ek özellikler” olarak sunmakta. Daha oyuna başlarken oyunda hangi alanlarla ilgilenmek istediğinizi seçme imkanı size tanınıyor ve ilgilenmek istemediğiniz alanları o bölümün yöneticisi devralıyor. Hatta bu sene ek olarak “Özel Yaşam” özelliğini komple kapatabiliyoruz. Yani bu özellikler, FIFA Manager oynayan kişilerin sadece teknik direktörlük görevi değil, bir kulüpte istediği her hangi bir görevi alabileceği bir oyun türü haline getiriyor.

“Bugün saat 21:00’de online ol. Bu sefer rövanşı alacağım...”

FIFA Manager 10’da ilk gözümüze çarpan şey, oyunu orijinal olarak temin edenlerin hiç bir ekstra ücret ödemeden oynayabildiği “ONLINE Mod” oldu.  Zaten bu mod oyunun geliştiricileri tarafından bu senenin en büyük yeniliği olarak lanse edilmişti. ONLINE mod bizlere, 8 kişiye kadar oyuncunun bir araya gelerek bir lig içerisinde hızlı bir şekilde birbirleri ile kıyasıya mücadele etmesine imkan veren bir sistem. Kısa sürede gerçekten oyunun eğlence dolu bir parçası haline gelmekte. Özellikle transfer döneminde oyuncuların açık arttırma gibi bir pazarlıkla belirli süre içerisinde kıyasıya mücadele ile kapışılması oldukça heyecanlı. Ancak beğenmediğim ya da eksik kaldığını düşündüğüm iki özellik üzerinde duracağım. Birincisi, oyun akışını hızlandırabilmek adına oyuncuların genel seviyeleri 20 üzerinden görünmekte ve bunun dışında sayı ile ifade edilen bir özelliği göremememiz. Sadece oyuncunun göze batan maksimum 3 özelliği oyuncu profilinde yer almakta. Buda oyuncuları birbirlerinden ayrıt etmeyi oldukça güçleştiriyor. İkincisi ise sadece bir lige girerek, önceden belirlenmiş bir fikstür ile oynamak zorunda olmamız. Yani 2 farklı ülke takımı seçerek başlayıp hemen ilk maçta birbirimizle oynayamıyoruz. Her ne kadar bu iki özellik can sıkıcı olsa da, mevcut sistem ile de çok güzel vakit geçirmemiz mümkün.

“Sabriiii! Kaç defa dedim sana oradan vurma diye. Paas paas!..”

Belki de FIFA Manager’ın her sene en fazla heyecan duyularak beklenilen özelliği olan 3 boyutlu maç seçeneği, bu senede kimileri için hayal kırıklığı yaratırken kimileri için ise geçtiğimiz senelere göre daha fazla ilerleme kaydedildiği yönünde bir görüş oluşturdu. Bu sene oyunun tamamen FIFA 09 motorunu kullanacağı yönünde dedikodular vardı ancak oyunda halen FIFA 2004 motoru kullanılmakta. Göze çarpan 3 özellik ise, FIFA 09’dan alınan oyuncu-saha modellemeleri, FIFA 09 oyuncu animasyonları ve saha kenarında görünen biz yani “teknik direktör”.  Bunun yanı sıra eski serilerde de bulunan ve saha içinde seçtiğimiz bir oyuncuyu yönlendirmemizi sağlayan Oyuncu-Teknik Direktör modu da halen bulunmakta. Bu seneki 3 boyutlu modu ile ilgili genel kanı, yapay zekanın biraz zayıf kaldığı için maç sırasında bazı saçmalıkların yaşanması. Ancak bu sorunların aralık ayında çıkacak olan ikinci resmi yama ile giderileceği açıklandı. Bahsetmeden geçemeyeceğim bu seneki bazı yenilikler ise, maç sırasında oyuncunun üzerine tıklayarak anında çeşitli taktikler verebilmemiz ve saha kenarından bağırarak oyuncuları yönlendirebilmemiz.

Daha fazla lig, daha fazla heyecan...

Diğer rakipleri ile kıyaslandığında biraz daha zayıf kalan veritabanında, geçtiğimiz seneye göre bir hayli gelişme görülmekte. Oyuna bir çok yeni lisanslı lig eklenmesi ile birlikte, yaklaşık 10.000 oyuncunun gerçek resmi bulunmakta. Oyun içerisinde, hiç bir menajerlik serisinde şuana kadar bulunmayan tamamiyle lisanslı Turkcell Süper Lig’in de bulunduğunu hatırlatmak isterim. Bir çok Türk oyuncunun gerçek resmi ve tüm Turkcell Süper Lig kulüplerinin logoları oyun içerisinde hali hazırda mevcut. Hatta bazı kulüplerin stad resimleri bile oyunda bulunmakta.

Ve son taktikler...

Son olarak, oyundaki taktik ekranı bu sene biraz daha basit hale getirilmiş olsa da, oyunculara verebildiğimiz bireysel görevler ile bu eksiklik çok da fazla göze batmamakta. Bunun yanı sıra bu sene oyunda ki bir çok şeyi modifiye edebilmemizi sağlayan bir sistem mevcut. Bu sistem ile ilgili yaklaşık 45 sayfalık bir mod rehberi de yakın zamanda üretici firma tarafından yayınlanacak.

Genel olarak toparlamak gerekirse, FIFA Manager 10 neredeyse Football Manager 2010 ile kafa kafaya mücadele verebilecek bir seviyeye yaklaşıyor ve ilerisi için büyük bir potansiyel taşımakta. Kulaktan dolma bilgiler ile edinilen tüm önyargılar bir kenara bırakılıp mutlaka denenmesi gereken bir oyun. Elbetteki alışkanlıklarımızı değiştirmemiz biraz zaman alacaktır ancak sabrederek bu oyunun güzellikleri ile eğlenceli vakit geçirmemek için hiç bir sebep yok.

Bu arada oyunun Türkçeleştirme çalışmaları, Türkiye resmi sitesi tarafından yürütülmekte ve hali hazırda oyunun genel hatlarını Türkçeleştiren bir yama da mevcut durumda.

GENEL PUAN
8 / 10

Yazan:
Çağrı Tuğrul CANBOL
TeknikDirektor.Gen.Tr

Çağr Tuğrul CANBOL
Head Researcher & Beta Tester

http://blog.cagricanbol.com

>>> Forum Kuralları <<<
sertem
As Takım

Üye No: 14800
Konu Sayısı: 10
Nereden: İzmir

« Yanıtla #1 : Kasım 10, 2009, 21:35:21 »

Genel olarak bende beğendim,en azından 09'dan daha iyi olduğu kesin ancak şu 3D modla ilgili (ki heralde herkesin en çok ilgisini çeken bölüm) halabazı saçmalıklar mevcut,örnek;09'da hemen hemen kaleciye hiç geri pas yokken bu sefer abartılmış hatta orta sahadan ataktayken filan bile ama çağrı umarım bunlar yamayla düzelir
kteamnofear
As Takım

Üye No: 49
Konu Sayısı: 9
Nereden: Ankara

« Yanıtla #2 : Kasım 11, 2009, 13:12:33 »

2. resmi yama bu ay mı yoksa aralık ayındamı çıkacak ?
vlkn35ylmz
Ümit Milli Takım

Üye No: 26604

« Yanıtla #3 : Kasım 11, 2009, 13:32:47 »

ben oyunu beğendim yamalarla beraber dahada güzel olacaktır.

You'll Never Walk Alone!
greyfalcon
Moderatör Grubu
*

Üye No: 26460
Konu Sayısı: 65
Nereden: Brno - Çek Cumhuriyeti

7-David Beckham-23

« Yanıtla #4 : Kasım 11, 2009, 15:40:40 »

2. resmi yama bu ay mı yoksa aralık ayındamı çıkacak ?

bu ayın sonuna doğru çıkması bekleniyor 2. resmi yamanın...

GrEyFaLcON
sapolee
Genç Takım
*

Üye No: 1036
Konu Sayısı: 2
Nereden: İZMİR

« Yanıtla #5 : Kasım 12, 2009, 01:35:41 »

ben zaten hastasıyım bu oyunun.. üstüne tanımam..

güzel bir inceleme olmuş teşekkürler..

Ben sporcunun zeki, çevik ve aynı zamanda ahlâklısını severim.
zorro007
PAF Takım
**

Üye No: 22691
Konu Sayısı: 11

« Yanıtla #6 : Kasım 12, 2009, 20:12:24 »

Birde 3d oyunda oyunculara kenardan taktik verme ( Bağırma olaylarını ) daha detaylı anlatırsanız daha iyi olacak.4-5 defadan sonra hakem bizi kovuyor , taktiği oyunu durdurupta mı vereceğiz vs......
vlkn35ylmz
Ümit Milli Takım

Üye No: 26604

« Yanıtla #7 : Kasım 13, 2009, 01:02:32 »

Birde 3d oyunda oyunculara kenardan taktik verme ( Bağırma olaylarını ) daha detaylı anlatırsanız daha iyi olacak.4-5 defadan sonra hakem bizi kovuyor , taktiği oyunu durdurupta mı vereceğiz vs......
taktik (bağırma) butonlarının sağ tarafında hakemin sizinle ilgili düşüncelerini gösteren bir seviye var. siz ne kadar sık bağırırsanız o seviye o kadar çok yükselir ve hakem sizi oyundan atar. seviye bir kaç kez yükseldikten sonra susarsanız bu sefer seviye tekrar azalacaktır.

You'll Never Walk Alone!
baal21
Genç Takım
*

Üye No: 3255
Konu Sayısı: 0

« Yanıtla #8 : Kasım 13, 2009, 12:30:27 »

3d etrafta yayınlanan mod lar olmasa çok saçma orta sahada pas yapıyorum ileri çık butonuna basıyorum adam kaleciye pas veriyor yaa bazen top bi o kale ye bi bu kaleye pinpon durumu söz konusu aralıkta çıkıcak yama ile hiçbirşey olmaz nedeni ise 2004 grafık motoruna verebileceginiz hareket sınırlaması illaki bir yerde saçmalık olacak yine heycan hiç yok 2008 den beri bu maç motorunu kullanırsan olacağı bu en buyuk özelliğini yok ediyor EA, bu oyunu alman ların elinden alınması lazım taktik ekranı diye bişey yok fifa oynamıyoruz burda ileri çık geri gel kısa pas at la taktik ekranı olmaz 2008 yılında bunu kabullenırsın ama 3 yıl ust uste aynı taktık ekranı ınsanlara yedırılmez bi kere online mod menejerlik ruhuna aykırı bişey ne alaka hala daha anlamadım
greyfalcon
Moderatör Grubu
*

Üye No: 26460
Konu Sayısı: 65
Nereden: Brno - Çek Cumhuriyeti

7-David Beckham-23

« Yanıtla #9 : Kasım 13, 2009, 13:03:33 »

3d etrafta yayınlanan mod lar olmasa çok saçma orta sahada pas yapıyorum ileri çık butonuna basıyorum adam kaleciye pas veriyor yaa bazen top bi o kale ye bi bu kaleye pinpon durumu söz konusu aralıkta çıkıcak yama ile hiçbirşey olmaz nedeni ise 2004 grafık motoruna verebileceginiz hareket sınırlaması illaki bir yerde saçmalık olacak yine heycan hiç yok 2008 den beri bu maç motorunu kullanırsan olacağı bu en buyuk özelliğini yok ediyor EA, bu oyunu alman ların elinden alınması lazım taktik ekranı diye bişey yok fifa oynamıyoruz burda ileri çık geri gel kısa pas at la taktik ekranı olmaz 2008 yılında bunu kabullenırsın ama 3 yıl ust uste aynı taktık ekranı ınsanlara yedırılmez bi kere online mod menejerlik ruhuna aykırı bişey ne alaka hala daha anlamadım

arkadaşım birincisi kullanlan maç motoru 2009 fifa entegreli motor , ikincisi update2 ile 3d mod ile alakalı bir sürü sorun kesin çözüme kavuşacak , resmi açıklama bu yönde. Öyle oyunun durumuna gelince oyun 2009 dan çok daha iyi durmda daha da iyi olacak...

GrEyFaLcON
zorro007
PAF Takım
**

Üye No: 22691
Konu Sayısı: 11

« Yanıtla #10 : Kasım 13, 2009, 19:30:39 »

arkadaşım birincisi kullanlan maç motoru 2009 fifa entegreli motor , ikincisi update2 ile 3d mod ile alakalı bir sürü sorun kesin çözüme kavuşacak , resmi açıklama bu yönde. Öyle oyunun durumuna gelince oyun 2009 dan çok daha iyi durmda daha da iyi olacak...

Bende aynı fikirdeyim .Yamalarla düzeleceğine inanıyorum.zaten her sene aynı şey oluyor...... Kızgın Kızgın
kobeupper
Genç Takım
*

Üye No: 32493
Konu Sayısı: 3

« Yanıtla #11 : Kasım 14, 2009, 19:53:52 »

Açık konuşmak gerekirse geçen seneki update 4 deki 3d maç çok daha güzeldi ama online modeu çok beğendim açık arttırma olayı gerçekten çok güzel ve eski sürümdeki bazı saçmalıkların kalkması güzel olmuş mesela ben fenerbahçeyle 5 kere şampiyonlar ligi şampiyonu olduğum halde 80 üstü çalışan(staff) alamıyordum ve türkiyedeki oyuncuların bonservisleri ve özellikleri bu sene daha gerçekçi olmuş.
alicavusoglu
Genç Takım
*

Üye No: 33148
Nereden: Tekirdağ

« Yanıtla #12 : Kasım 25, 2009, 01:02:24 »

Oyun genel olarak cidden güzel..Ama Fifa Manager 08 den sonra değişen 3B entegresini hiç beğenmedim..yeni oyuncu yüzleri falan hoş gelmedi gözüme..keşke eski entegre kullanılsa..
oyunu almayı düşünmüyorum..halen fifam 08 oynamaktayım büyük bir keyifle..
bence eski serilerden oldukça güzel fifam 10..Ama yeniler eskiyi aratırmış... Göz kırpan
g-hot
Genç Takım
*

Üye No: 33557

« Yanıtla #13 : Aralık 19, 2009, 12:12:36 »

fifa manager 10u yükledim ama 3D modu yok bilginiz varsa yardım lütfen
Serhat_KOTAN
Genç Takım
*

Üye No: 33749

« Yanıtla #14 : Aralık 26, 2009, 01:05:45 »

Oyunu yükledim.. hiç bi problem oLmadı oynuyorum.. Fakat oyunu kaydedip cıkıyorum daha sonra tekrar aynı oyundan dewam etmek istiyorum.. ama kayıtlı oyunu actıgım anda oyundan atıyor.. herhangi bi hatada vermiyor sadece atıyor.. aciLL yardım!!!!!
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer:  

XHTML 1.0 Geçerli! Copyright © 2002 TeknikDirektor.Gen.Tr. All Rights Reserved.
CSS Geçerli!